Det var en jätteintressant föreläsning. Men tyvärr är hampa, cannabis, inte lika lätt att odla som lin. Så ett projekt som 1 kvadratmeter hampa får vi nog vänta på.


För medlemmar i Riksvävarna tillika någon av regionerna.

Samarbete mellan regionerna i Sverige med initiativ från Västerbottenvävarna


Föreläsning med Git Skoglund


HAMPA FRÅN TRÄDGÅRD TILL TEXTILKAMMARE


Vi är nog många som förutom ett textilt intresse har ett trädgårdsintresse.

Regionerna tillsammans i Riksväv inbjuder till en digital föreläsning med Git Skoglund om hampa och trädgårdens betydelse för framställningen av textilier.


Git Skoglund är textilforskare som studerat hampans olika användningsområden sedan 1990-talet. Hennes främsta fokus är textilproduktion från olika kulturer och berör såväl Västerbotten som övriga Europa till avlägsna platser i Asien.

I denna föreläsning går vi djupare in på odlingsmiljöernas och trädgårdarnas betydelse vid framställning av textilier, likaså diskuteras hampan i ett jämförande perspektiv till närliggande textilväxter som lin, humle och nässla.


Tisdag 10 oktoberkl. 19.00


Föreläsningen kommer att ges via zoom och i bekräftelsen på din anmälan kommer en länk till föreläsningen. Om du inte hittar den kolla i skräppost.
Anmälan senast lördag 7 oktober via Simple signup. Har du problem med hur du anmäler dig kan du ringa Lina 070-286670 eller skicka mail till vasterbottensvavarna@riksvav.se.


Det finns ett inlägg på hemsidan

https://www.riksvav.se/hampa/


Föreläsningen kommer att ske via zoom och

du kan lyssna på den i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Vi rekomenderar att du använder ett headset.

Är du osäker på zoom så finns det möjlighet att koppla upp sig från 18.30 och få hjälp innan föreläsningen startar. Har du inte en zoom app sedan tidigare ladda ner den i förväg för att undvika stress.


Text: Sara Kånåhols, redigering Lina Lindén, foto Anna Hållams

.

Dela den här sidan